halloween

Миналата година публикувах статията „Хелоуин и бесовете на българския народ„. Статията стана изключително популярна и си мислех, че какво е трябвало да бъде казано, вече е казано. Но тази сутрин, докато пътувах за работа, шофьорът на маршрутката беше надул радиото и отново попаднах на тоя спор защо хората празнуват чуждия празник Хелоуин, вместо да празнуват родния празник Ден на народните будители.

Само че подобно сравнение е ултра-мега-гига идиотско и въобще не възнамерявам да се извинявам на тези, които се чувстват засегнати от тези думи. Денят на народните будители е официален празник за България, неприсъствен за всички учебни заведения (източник). Хелоуин не е признат за официален празник в САЩ (източник). Популярен е, но не е официален. Точно поради това да се сравняват двата празника е все едно да се сравняват ябълки с портокали, както се изразяват в англоезичния свят. Далеч по-разумно би било да се сравнява Хелоуин с Кукеровден. Родните кукери са доста по-страшни от хелоуинските маскаради. На никой не му е хрумнало да сравнява Хелоуин с Кукеровден поради простата причина, че Кукеровден се отбелязва на Сирни заговезни, а поради едно съвпадение Хелоуин и Денят на народните будители се отбелязват по едно и също време. И о, ужас, как смеят хлапетата да се маскират и да дълбаят тикви, вместо да предпочетат „официалните и малко казионни тържества“ (както се изразява Манол Глишев)?

Подобна реакция доказва ясно неразбиране защо хората обичат да празнуват. Причината не е поради това, че искат да се оприличат на Сатаната. Нито защото искат да се отрекат от всичко родно и предпочитат да се американчат. Хората празнуват, защото им е забавно. Нищо няма да промени това, поне до момента, в който в България хората не започнат да празнуват по също толкова забавен начин някакъв друг празник, пък било то и Деня на будителите.  И не, подобно нещо като „патриотичен Хелоуин“ няма да свърши работа. Не е нужна пародия, а оригинално.

Не мога да разбера как съвременните радетели на „всичко българско и родно“ не могат да осъзнаят, че думичката „трябва“ убива духа на празнуване? Най-сигурният начин да отвратиш човек от дадено нещо (включително и от официален празник като Деня на народните будители) е да му казваш, че „трябва да го празнува“, докато онзи, другият с маските, „не трябва“. И с какъв акъл вярваш, че соченето на пръст би помогнало?

Вярно е, че в САЩ Хелоуин е изключително популярен и става все по-популярен. Но причината за това не е, че Сатана си действа в този свят, а защото при него елементът „трябва“ почти липсва. „Много американци са започнали да мразят определени празници, дори и Коледа, поради задължението да даваш подаръци и да се виждаш с конкретни хора. Пълчищите народ, които свързваме с празничното време, заедно със скъпите билети за транспорт около това време води до много стресиращ празничен сезон. От друга страна Хелоуин няма нито един от тези негативни аспекти. Няма увеличение на цената за самолетни билети на 31-ви октомври. Няма излишни тълпи в моловете и по улиците, като изключим самата нощ на Хелоуин. Не трябва да се дават подаръци, нито да отговаряш на нечии очаквания. Вместо това повечето американци просто искат да прекарат добро време заедно правейки нещо глупаво – като например да се облекат като нещо странно“, пише сайтът USA Federal Holidays.

Реакциите в публичното пространство показват, че хората не осъзнават горепосочените предимства на Хелоуин спрямо останалите празници. Хубавото е, че независимо от плюещите злоба интернет тролове, Хелоуин ще става все по-популярен – до момента, в който празникът не стане задължителен.

А това у нас никога няма да стане поради ред причини (политици, които гледат на Изток, соц-носталгици, пишман пуритани), така че не виждам повод за притеснение.

Реклами