family-huggingЩастливо семейство.Photo credit : Puuung

Тези дни попаднах на една доста абсурдна статия в Webcafe, която носи заглавието „11 практични причини да не сключваш брак“. Скоро не бях попаднал на толкова абсурдно четиво! Статията е подписана от човек с никнейм „Служителка от Граждански ритуали“ и посланието й накратко е: я по-добре не се женете, заради битовизмите, заради това, че трябва да споделяте тоалетната с друг човек, заради това, че вече няма да сте свободен.

Очевидно въпросната госпожа никога не е срещала през живота си този човек, в който англоговорящите страни го наричат с думата soulmate. На български казваме „сродна душа“. Това е човек, с който се обвързваш толкова тясно, че сте буквално като ключ и ключалка. Двамата поотделно сте несъвършени, но заедно представлявате едно прекрасно цяло. Трудно е да го опишеш какво представлява, ако не си го преживял. Ако въпросната авторка го беше преживяла, нямаше да прави такива абсурдни заключения като : „Хората са изумително постоянни в осъзнатото си желание да се самозалъгват. Иначе няма как да си обясним напъна да превърнеш любовта на живота си в част от бита си, споделяйки с него/нея недотам представителни състояния като махмурлук, хъркане, стомашни разстройства, отчаяна нужда от обезкосмяване, вълчи глад, лошо пиянство.“ Уважаема госпожо, вие споделяте тези неща от живота не защото трябва непрекъснато във всеки един момент да се показвате пред вашия soulmate в представителна светлина, а именно защото сте толкова близки, че се чувствате достатъчно комфортно, за да се покажете във всяка една светлина. За каква любов говорим, ако наистина не можете да възприемете отсрещния човек такъв, какъвто е, а и той не може да ви възприеме по същия начин?

Но понеже става въпрос за „практични причини“, искам да ви представя моите практични причини, за да сключите брак. Донякъде тези „контра причини“ се припокриват с „причините на госпожата“, донякъде – не. Разбира се, всеки си решава сам за себе си.

1. Сватбата е първият сериозен тест, през който преминавате като двойка и представлява своеобразна подготовка към брака

Това много трудно може да се обясни на човек, който никога не е планирал сватба. Планирането на сватбата, уважаеми, представлява сериозен „стрес тест“. Сватбата сама по себе си не е просто едно голямо събитие – а е низ от множество малки дребни детайли, които трябва да се съчетаят перфектно, за да може и самото мероприятие да е като хората. Може би за пръв път ще ви се наложи да планирате заедно бюджет, да решавате заедно кои са ви приятелите, които можете да поканите, да сте максимално дипломатични като екип, когато се сблъскате неизбежно със сърдити приятели и роднини. В един момент ще ви залее водопад от проблеми. Как ще се справите двамата? Ще прехвърлите ли вината на другия, ще се изпокарате ли като бесни кучета? Има хора, които осъзнават по време на планирането, че са толкова различни като характери, че решават да прекратят цялата тази мъка и да се разделят. Не вярвате? Потърсете в Google „wedding planning drove us apart“ или „pre-wedding fights“ и ще ви излезнат интересни резултати.

Но като резултат от цялото планиране е, че излизате по-зрели и по-способни да се справяте с проблемите. Да, самият купон, който правите, е за другите, както казва авторката на статията в Webcafe. Може накрая да сте толкова уморени, че изобщо да не запомните сватбения си ден 🙂

Цялата сватба обаче ви дава един много важен бонус – подаръците, които в днешното по-либерално общество не се изразяват в цветни телевизори или хладилници „Мраз“, а в едни пакетчета и имат по-пряко финансово изражение 🙂 Това е един страхотен бонус, едно чудесно начало за една всяка двойка, която започва своя съвместен път.

2. Принц и принцеса сте … до когато решите 🙂

Сериозно, наистина ли има такива хора, които смятат, че от момента на сватбата нататък се превръщате в каращото се стереотипно родно семейство? Аз пък познавам хора, които след доста години брак продължават да са свежари. Даже познавам и възрастни двойки, които продължават да се държат за ръката и по този начин изразяват нежността си.  Ако се чувствате като принцове и принцеси, значи сте такива. Стига да не робувате на стереотипи и се оставите на Бог да ви води в живота, всичко ще е наред.

3. Откривате неподозирани неща за човешката психика

Авторката от Webcafe се оплаква, че с течение на брака е виждала все повече неща, които я дразнят като панталон на земята или неподредени обувки. Това е само на повърхността. Истината е, че посредством съжителството с друг човек можеш да научите неподозирани неща за човешката психика и като цяло защо ние, хората, сме такива каквито сме. Говорим за неща, които не могат да ви бъдат разказани, нито да ги прочетете в учебниците. Трябва да ги преживеете от първа ръка,  за да ги разберете.

4. Тоалетната е обект на хумор в брака 🙂

„Още след първата брачна седмица ще знаеш чудесно как функционира отделителната система на твоя любим/любима и ще понасяш с всичките си сетива последиците от нейната активност“. Ммммммддааааа…И това е повод да превърнете тоалетната и неизбежните конфузни ситуации, които възникват във връзка с нейното използване, в централна част от вашия хумор. Ако имате чувство за хумор, разбира се. Става въпрос за много забавни шегички, които са обикновено вътрешни, само в семейството (или най-малкото само между много близки приятели). Не мога да си представя живота без тях.

5. Любовта в брака може не само да охладнява, но дори и да расте с положителен знак.

Ако доста хора се оплакват, че колкото повече време минава, толкова повече се карат и по-малко се обичат… значи не обновяват брачния си живот и нямат общи преживявания. Защото може да се случи и обратното – любовта да расте. И да, има много такива случаи. Познавам такива.

Най-хубавото нещо, което може да се случи във вашия живот е да имате чудесна работа и да имате чудесно семейство. Сутрин тръгвате с удоволствие на работа и вечер се прибирате с удоволствие у вас. Защо пък да не е така?

Със сигурност ще имате кофти дни. Безспорно. На мен ми се случи тая година – с жена ми един месец обикаляхме по болници във връзка със здравословни проблеми. Не успяхме да отидем на почивка навреме. Накрая обаче преживяното ни изгради и скрепи, а когато най-накрая отидохме на почивка, успяхме да оценим всеки един миг от нея. Но това е смисълът на брака – ако единият пада, другият да може да ви повдигне и да ви съкрепи. Това е и смисълът да имате soulmate – в моментите, в които единият е слаб, другият е силен и обратното. Ако и двамата сте силни – още по-добре, двама вършат повече работа от един. Ако и двамата сте слаби в някои моменти – разчитате на Бога и това е.

6. Ако обичате другия, винаги сте готов да направите нещо за него.

Преди да се оженя, живеех сам. Сам си оправях леглото, сам трябваше да си намирам храна, сам да търся техник в случай на проблем в квартирата. След като се ожених… реших, че мога да правя много от нещата, които правих за себе си, за другия. Защо пък да не приготвите вечерята? Вашият партньор тръгнал за работа и не е оправил леглото? Е, оправете го вие, ей така.

Научете се да правите нещата с любов. Няма нищо по-хубаво от това да чуете: „Направих тази вечеря с много любов“. Това може да стопли цялата вечер, дори и вашата съпруга да е пропуснала някоя подправка. Ако влезете в кофти сценария на вечното оплакване в стил: „Защо си забравила магданоза в супата?“, естествено другият няма да направи вечерята с желание на следващия ден.

7. Само в брака има пълнота в сексуалния живот

Това може да прозвучи малко като проповед. Не е проповед. Авторката от Webcafe се оплаква, че след брака има моменти като „тъкмо си облякох пижамата“, „няма да се целуваме, понеже си ял чесън“. Отново грешен манталитет. Какво ще кажете за алтернативния вариант: вечер с удоволствие си лягаш до своя любим и сутрин с удоволствие се събуждаш до него. Нощем, когато се събуждаш, с удоволствие го прегръщаш, докато спи. Ама наистина не мога да повярвам, че има хора, които не гледат на живота по този начин и забелязват само нещата, които ги дразнят.

8. Бракът дава сигурност

Ако те с правилния партньор (soulmate) сте една идея по-спокоен за сутрешния ден. Защото случи ли се нещо, знаете винаги, че има на кого да разчитате.

9. Бракът ви съхранява като личност

Ожените ли се, това значи, че решавате да се посветите на един човек. До края на живота. Край. И това е добре, между другото. Другата алтернатива – смяната на множество партньори, или пък сте уж в relationship, обаче сте „open“- никой не дава акъл на другия, пък ако ще да спи и с други – всичко това може да ви похаби и изцеди емоционално.

10. Бракът може да ви помогне да превъзмогнете слабостите си

Отказвам да приема, че бракът отнема индивидуалната свобода на човек. Е, трябва да кажа, че и аз си го мислих това, преди да се оженя. След това обаче нещата се промениха. Както казах по-горе, бракът дава възможност да научите уникални неща за човешката психика. Включително и за себе си. Съжителството с брачния партньор може да ви даде насоки кои са вашите слабости и да ви помогне в прехода да се справите с тях. И благодарение на него да осъзнаете кои са вашите силни черти.

Реклами