Jesus-Christ-Birth

На 25 декември хората отбелязват един празник, който традиционно се свързва с рождението на Исус Христос, въпреки че модерното общество измества фокуса върху Дядо Коледа и раздаването на подаръци. Това не е случайно. Според разказаното в Новия Завет Исус Христос е бил човекът, който до края останал неприет и неразбран (У своите Си дойде, но Своите Му не Го приеха, Йоан 1:11). Така е било в миналото, така е и сега. Един съвременен човек трудно разбира Исус. В миналото, макар че хората са били по-вярващи и атеизмът не е бил така разпространен, както сега, също не са го разбирали.

Това е моят разказ. Моето разбиране за Исус Христос. Не претендирам да е нищо повече от моето разбиране. Не твърдя, че е изчерпателно. В този разказ няма да се спирам върху свръхестествените прояви (непорочно зачатие, възкресение, изцеление на болести). Това е разказ за човека Исус Христос – нито повече, нито по-малко.

Повечето хора виждат света на миналото като мракобесен свят, с войни, кървища, робство, изнасилвания. Свят, населен от варвари. Според традиционната представа един ден в този мракобесен свят се родил човек на име Исус. Той бил много добър, много благ, много мил. Никога не обиждал другите. Като са го удряли по едната буза, той обръщал другата буза. И понеже бил много млад и мил, това разгневило хората наоколо. Той не се вписвал във варварския свят. Затова го разпънали на кръст, обаче възкръснал на третия ден. (Оттук нататък общоприетото мнение се разделя в две посоки – някои вярват, че Исус ни е дал урок как да се държим пред другите – и ако сме добри, отиваме в рая, ако сме лоши, отиваме в ада. Други смятат, че Исус Христос е бил просто добър учител, но надали е бил Бог, защото и преди и след него е имало страдащи хора и като Бог не е успял да постигне нищо съществено, сиреч да премахне страданието).

Това е традиционната представа за Исус. Така го виждат тези, които никога не са отваряли Библия, но се оставят на света и все по-либералната църква да обрисуват неговия образ. Образ на един мил и благ човек с дълга коса, който гушка агънце. Много деца биват възпитавани с тази представа. Лошото е, че и много възрастни хора си остават с нея.

Ако един човек прояви любопитство и реши да прочете Евангелията, той (ако е искрен и честен пред себе си и своя интелект) бързо ще се раздели с този образ. При мен това се случи, като бях в 8-ми или 9-ти клас, когато започнахме да изучаваме Библията. Бях шокиран да прочета следните думи на Исус:

Матей 10:37 : Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене

Матей 10:34 : Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята; не дойдох да поставя мир, а нож. 35 Защото дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка й, и снаха против свекърва й;  36 и неприятели на човека [ще бъдат] домашните му

Лука 14:26 : Ако дойде някой при Мене и не намрази баща си и майка си, жена си, децата си, братята си и сестрите си, а още и собствената си душа, не може да бъде Мой ученик.

Лука 11:23 Който не е с Мене, той е против Мене; и който не събира заедно с Мене, той разпилява. 

Трябва да ви кажа, че като ученик не се замислях много за вярата и за значението на вярата. Но прочитайки тези Исусови думи, аз набързо-набързо се разделих с наивната си детска представа. И раздялата не беше приятна. Може да се каже, че самата Библия ме ограби от онзи детски, наивно детски образ Исусов и ми предостави един, който … хайде да си го кажем така: един Исус много трудно може да бъде обичан.

Представете си, че имате много добър приятел. И той ви каже в един момент: „Ако обичаш майка си и баща си повече от мен, ти не си достоен да си ми приятел“, „Ти или си с мен, или против мен“. Какво бихте направили? В най-добрия случай, бихте избягвали да се срещнете с този човек.

Модерните атеисти въобще не се мъчат да оборват християните. Те просто изваждат стихове като тези и казват : „Вижте колко добър в кавички е вашият Исус“. Преди време бях прочел дори изказване от атеист по случай, че на 25 декември има подмяна – вместо да отбелязваме рождението на Исус, ние сме си измислили Дядо Коледа. Изказването беше : „Дядо Коледа е много по-безобиден от Исус. Той е наистина благ, усмихнат и дава подаръци. За разлика от вашия груб и надменен Исус“.

При всички положения, бидейки в 8-ми или 9-ти клас, аз вече се бях разделил с традиционната представа за благ и мил човек, който държи агънце. Исус Христос не може да е бил добър религиозен учител. При все това, аз продължавах да се питам – как е възможно тогава изобщо хората да вярват в него? Хора, които четат Библията, познават истинския Исусов образ…

К.С. Луис, автор на „Хрониките на Нарния“ и „Космическата трилогия“ и известен християнски апологет, дава доста точен отговор. Луис казва : „Не можем да наречем Исус Христос просто един добър религиозен учител, защото той е решил да не ни остави тази възможност“.

Наистина, един човек, който говори по начина, по който Исус е говорел, не може да бъде наречен просто поредният добър религиозен учител. Можете да наречете Исус психопат. Може да го наречете Исус мошеник. Може да е бил искрен в убежденията си, но пак да е бил луд.

И разбира се, сред многобройните други варианти, остава този – Исус Христос наистина е бил такъв, за какъвто се е представял. А именно – равен на Бог.

Приемайки, че Исус Христос е равен на Бог и приемайки неговите претенции, неговото учение може да бъде разгледано в изцяло нова светлина.

Един Бог, който е автор на всичко добро, би могъл да претендира, че той е авторът на любовта. В такъв случай Исус може с пълното право да твърди, че който люби брат, баща или майка повече от него, не е достоен за него. Ако ти наистина обичаш майка си и баща си повече от Исус, може би твоята любов дори към тях е несъвършена. Но обичайки първо Исус, разбирайки неговото учение и неговите две заповеди  (1. Да любиш Бог с цялото си сърце 2. Да обичаш ближния си) ще осъзнаеш, че вече си заобичал своите ближни с една по-нова, искрена, съвършена любов. Любов не само на думи, но и на действия. Любов, за която понятия като „жертвоготовност“ не са изгубили своя смисъл.

Лека-полека и другите твърдения на Исус получават своето обяснение в светлината на неговата Божествена светлина. Така ние разбираме не просто, че Исус е бил необикновен учител, но разбираме в пълнота Божия план, който предвижда спасение за всеки един човек на тази Земя.

Много е трудно за един съвременен човек да погледне към Исус през тази призма. Особено за един съвременен атеист, който ще продължава да търси съзнателно или подсъзнателно причини да търси в Библията някакво подмолно или антихуманно послание.

Самият аз много трудно успях да стана вярващ. Навремето К.С. Луис бил описал себе си като най-колебливият човек, който е решил да тръгне по пътя на вярата.  Е, аз се оказах по-колеблив и от К. С. Луис. В продължение на дълги години много от Исусовите изказвания ми се струваха прекалено тежки, дори прекалено отблъскващи. Но така е, като гледаме на нещата по човешки. Вече вярвам, че съм на правилния път и приемам Исус за нещо повече от един лунатик, или поредния религиозен гуру. А всъщност – че той наистина е спасител.

Весело посрещане на Бъдни вечер и Рождество Христово. Нека да посрещнем празниците със смирение, и да се помолим  – ако наистина има Божи план за хората, но сме заслепени да го видим поради предразсъдъци или просто човешко неразбиране, този план да ни се открие.

Реклами