Кунева се кълчи

В България симпатизантите на политици и политически партии бързо усвоиха похватите на агитацията в Интернет. Ако искаш да възхваляваш даден политик, Интернет е едновременно удобно и безплатно място, където да го направиш. Същото е, ако искаш да критикуваш или дори да наплюеш набелязания политик. Дотук нещата са ясни…

Но има някои неща, които не са чак толкова ясни.  Мнозина изпаднаха в клопката да мислят, че Интернет е гарант за това, че гафовете на политиците никога няма да бъдат забравени, защото винаги ще има някой, който да помни. И понеже винаги ще има някой, който да помни, винаги ще има някой, който да пише в мрежата… и  гафовете ще бъдат изваждани на показ… Но дали?

Днес ще си говорим за нещо, което беше съзнателно потулвано, пренебрегвано и забравяно. Но ако си мислите, че ще си говорим за неща, които са станали преди десетилетия, лъжете се… Ще си говорим за едно нещо, което Меглена Кунева направи през 2009 година и май никой не го помни.

А ето какво направи тя – излъга избирателите си. Най-нагло и най-безцеремонно. Направи го по начин, който завинаги трябваше да я превърне в политически труп … ако живеехме в нормална държава. Но понеже ние не живеем в нормална държава и избирателите ни не помнят допуснатите грешки, те са вечно обречени да ги повтарят. Става въпрос за това, че през 2009 година Меглена Кунева подмени вота на евроизборите. Гнусната подмяна беше извършена, като тя се кандидатира за евродепутат. По това време Кунева беше все още действащ еврокомисар, но й оставаха няколко месеца от мандата. Кунева оглави листата на НДСВ и още тогава беше харесвана от младите хора. Нещо повече – мнозина бяха готови да си затворят очите пред това, че НДСВ е партия от омразната Тройна коалиция, която ни управляваше тогава. Мнозина си казваха: „Е, да, вярно е, че тя е от НДСВ, но все пак не гласувам за НДСВ, а гласувам за нея“.  Това, което стана, надмина всички очаквания. Първо – мажоритарният елемент в случая беше много силен и НДСВ покрай Кунева спечели близо 8%, което гарантираше възможност на партията да изпрати в Брюксел не един, а двама евродепутати. Това, че хората са гласували мажоритарно, се видя на парламентарните избори седмици по-късно, когато НДСВ не спечели и 4%. Но най-гнусното тепърва предстоеше – Меглена Кунева се отказа от евродепутатското си място и на нейно място назначиха друг човек на НДСВ.

Как реагираха избирателите й? Ами … гневни бяха. Във форумите непрекъснато се обаждаха хора, които се чувстваха излъгани и че вотът им е подменен.

Както казах по-горе, ако живеехме в нормална държава, заради тази постъпка Кунева щеше да е аут от политическата сцена. Вместо това на следващите избори (президентските) тя получи дори и по-висок процент от този на евроизборите и стигна … 14%. От осем на четиринадесет процента!

На фона на лъжата през 2009 година, такова двукратно повишаване на доверието, и то само за две години, заслужава да се проведе собствено научно проучване. Българският избирател не винаги гласува разумно, но подобни отклонения заслужават да привлекат вниманието на видни научни кадри, които да дадат някакво обяснение на тази късопаметност. Защото за мен тя противоречи на здравата логика. Не е нормално и не е реално.

Всичко, което направи Кунева след подмяната на вота, бе да се скрие от политическата сцена за две години – от 2009 до изборите през 2011 година. След като се появи обратно на политическата сцена, малцина бяха тези, които си спомниха какво се беше случило две години по-рано.

Мислите, че съм краен? Никак не съм краен. Тези, които следят блоговете ми редовно, знаят, че не пиша за пръв път за подмяната на вота през 2009 година. И ще продължа да го напомням.

Защото на мен, честно казано, ми писна. В продължение на години чета безсмислици как Костов ограбил България, как Костов бил обиден на българския избирател през 2001 година, как през 89 година имал статия в „Работническо дело“ (без обаче платените драскачи и фанатизираните антикостов сектанти да се интересуват какво всъщност пише в тази статия). И да – ако в конкретния случай аз съм пристрастен и харесвам Иван Костов като политик, аз виждам, че обвиненията към него са не просто неконтролируеми – но и нереални.

А българинът, изглежда, е забравил как Кунева го излъга най-нагло през 2009 година. Както и много други неща – за 800-те дни на царя, за Лукановата и Виденовата зима.

Народе, мисли… И си спомни, ако това изобщо е възможно.

Реклами